עדיין לא חברים שלנו ביוטיוב ובפייסבוק? :( חבל בדרך כלל אנחנו ממש נחמדים:

בונה אתרים » האם תוסף נגישות הופך אתר לנגיש?

האם תוסף נגישות הופך אתר לנגיש?

נכתב ע"י יוחאי ירמיהו6 תגובות

אז למי שלא יודע באזור של שנת 2017 נכנס חוק המחייב הנגשת אתרים לבעלי מוגבלויות. ביחד עם החוק הגיע גם הרבה בלבול וחוסר הבנה שממשיך גם היום בעיקר בגלל חוסר מידע פשוט להבנה בנושא של נגישות אתרים. חוק הנגישות לאתרים שאומץ הוא חוק WCAG של ארגון בינלאומי לתקנות קוד בשם W3C. ורמת הנגישות המחוייבת בישראל היא רמת AA (קיימות 3 רמות נגישות ו-AA היא האמצעית).

אחד הפתרונות לנגישות אתרים שהוא כנראה הוא גם המצאה ישראלית היה תוסף נגישות שאפשר לראות בהרבה מהאתרים השונים ברחבי הרשת, ונשאלת השאלה האם בכלל התוסף נגישות המגוחך הזה הופך את האתר לנגיש? התשובה היא לא.

ניתן לצפות בסרטון הדרכה הבא המסביר האם תוסף נגישות באמת הופך אתר לנגיש

האם תוסף נגישות הופך את האתר לנגיש?

איך לבנות אתר בחינם בשעה וחצי?

יש לי הצעה מעניינת עבורך, יצרתי הדרכה מלאה של למעלה משעה וחצי שתלמד אותך איך לבנות אתר מ-0 בחינם כולל רכישת אחסון ודומיין. נשמע מעניין? אשמח לשלוח לך אותה למייל.

למה כולם מפחדים מהנושא של נגישות אתרים?

אז כפי שציינתי מעל באזור של 2017 חוקק החוק שמאפשר לתבוע אתרים לא נגישים לבעלי מוגבלויות. ביחד עם ההכרזה על החוק התחלנו לראות הרבה מודעות פייסבוק והודעות ברחבי הרשת עם פרסומים בסגנון של "לא חבל קנס של 55,000?" במטרה להפחיד אנשים ולגרום להם להנגיש את האתרים אצל מפרסם המודעה. כמובן שמפרסמי המודעות האלו הם חברות בניית אתרים וחברות של הנגשת אתרים שניסו להרוויח כסף קל מבעלי עסקים על ידי הפחדה שלהם.

שיטה נוספת שהרבה חברות העוסקות בהנגשת אתרים החליטו לנסות היא שיטת מצליח. בעצם חברות הנגשת האתרים פנו למשרדי עורכי דין ועל ידי סריקה של הרשת (לפי פרמטרים שונים) הם מצאו אתרים שלא עומדים בתקנות ושלחו להם מכתב התראה דרך המשרד עורכי דין במטרה להפחיד אותם ולגרום להם להנגיש את האתר.

נוסח המכתב בדרך כלל הכיל איומים על קנסות כספיים שבעל האתר יצטרך לשלם במידה והאתר לא יונגש בפרק זמן מסוים ובסיום המכתב הם צירפו הודעה בסגנון שהם יכולים להמליץ על חברות הנגשת אתרים למי שצריך סיוע בנושא.

תוסיפו לכל השיטות איומים והפחדה מעל גם את זה שקשה מאוד למצוא מידע אמין וקל להבנה בנושא של הנגשת אתרים ואני יכול להגיד לכם שגם לאחר שהקדשתי די הרבה זמן ללימוד הנושא אני עדיין לא מרגיש שאני שולט בו ב-100% ולמיטב הבנתי הרבה מהמידע הנמצא ברחבי הרשת בנושא (במיוחד באתרים בארץ) פשוט לא נכון.

לצד האיומים, ההפחדות והמידע הלא נכון התחילו כל מיני גורמים וחברות לפתח תוספים לאתרים שהופכים אתרים לנגישים רק שפועל אף תוסף ואף שירות של לחיצה אחת לא יכול להפוך את האתר שלכם לנגיש.

סעיפים הקיימים בחוק הנגישות

אז כפי שציינתי מעל לאחר ההפחדות הגיעו גם תוספים לוורדפרס שכביכול הופכים אתרים לנגישים וכל מיני חברות שטוענות שהם יכולות להפוך את האתר שלכם לנגיש עבור תשלום סמלי ובלחיצת כפתור פשוטה.

לצערי תוסף הנגישות לאתרים לא באמת הופך את האתר לנגיש. נושא ההנגשה של אתרים מכיל בתוכו די הרבה פרמטרים שונים שרובם לא קשורים לתוסף נגישות ותוכלו לצפות בכמה מהנושאים מתחת:

  • בתור התחלה שימוש בתגיות ALT לתמונות מסייע לבעלי מוגבלויות המשתמשים בתוכנות לקריאת טקסט להבין מה מופיע בתמונה. דיברתי בעבר על הנושא של העלאת תמונות בצורה נכונה לאתר במדריך של אופטימיזציה לתמונות ושם תוכלו ללמוד איך להוסיף תגית ALT לתמונה ואיך באופן כללי לעבוד עם תמונות באתר.
  • היררכיה של כותרות בעמוד (H1-H6) גם מסייעת וחשובה לחוקי הנגישות (אדבר על הנושא במדריך עתידי על כתיבת תוכן לאתר).
  • שימוש בתגיות קישורי לחיצה תקינות (עדיף להימנע מקישורים כמו "לחץ כאן" וכדומה)
  • יש לוודא שתוכן האתר מופיעה בצורה נכונה בקוד של האתר (למשל במידה ויש לכם עמודות באתר אז קוד המקור של האתר צריך להופיע בסדר הנכון כפי שהעמודות מופיעות בעמוד). באתרים, תבניות ותוספי Page Builder שלא תומכים בעברית בצורה טובה לפעמים זה גורים לבעיות בקוד שנמצא מאחורי האתר. דיברתי קצת על הנושא של RTL ובעיות תצוגה בעברית במדריך של תבניות לוורדפרס.
  • טפסי המילוי צריכים להכיל תגיות Label של תיאור השדה מילוי וכל עוד ניתן כדי גם להשתמש בטקסט שומר מקום (Placeholder).
  • אני לא יודע עם זה כלול בחוק אבל להבנתי שימוש נכון בתגיות HTML5 עוזרות לאוכלוסיית העיוורים לנווט באתר בצורה טובה יותר.
  • כאשר לוחצים על כפתור Tab יש לוודא שניתן לעבור בין קישורים באתר באופן הגיוני ורצוי גם לאפשר להגיע לעמודים בתוך תפריט הניווט בוורדפרס ולכל אזורי העמוד ללא שימוש בעכבר ורק באמצעות כפתור ה-Tab.
  • רצוי גם לעשות שימוש בפונט בגודל 16 פיקסלים ומעלה אבל אני לא בטוח אם זה חובה או לא
  • חלק נוסף של החוק מחייב אותנו להוסיף לאתר עמוד של הצהרת נגישות. אתם יכולים לראות דוגמא של עמוד הצהרת נגישות באתר שלי.
  • והדבר הנוסף שיש לציין הוא שהחוק גם מחייב לשמור על איזשהו עיקרון ניגודיות של צבעים ונרחיב על כך בפסקה הבאה.

מה התוסף נגישות עוזר לפתור?

ראיתם את כל סעיפי הנגישות שציינתי מעל? בפועל התוסף נגישות עוזר בעיקר לסעיף אחד של פתרון הניגודיות צבעים. אחד הנושאים שמאוד קשה לפתור בעת עיצוב של אתר הוא הנושא של ניגודיות צבעים. קיימת איזושהי נוסחה מתמטית לרמת הניגודיות שצריך שתהיה באתר על מנת שהניגודיות תהיה תקינה. מדובר על כאב ראש מאוד רציני שיכול לגרום להארכת הזמן שלוקח לבנות את האתר באופן משמעותי.

בחלק מתוספי הנגישות אתם תוכלו לראות שיש כפתורים כמו: "ניגודיות גבוהה" ו-"ניגודיות נמוכה" שבעצם ישנו את צבעי האתר ויאפשרו לשפר את ניגודיות הצבעים באתר. כדי להבין על מה אני מדבר אתם יכולים לראות איך נראה חלק באתר שלי כאשר הוא מופיע באופן רגיל וכאשר לוחצים על הכפתור של ניגודיות גבוהה בתוסף נגישות.

ניגודיות צבעים בחוק נגישות אתרים

בפועל התוסף הוא לא פתרון כל כך מוצלח לניגודיות אבל הוא מספק איזשהו כיסוי תחת מבחינה משפטית לסעיף המגוחך של הניגודיות שמצאתי ככאב ראש מאוד רציני שגוזל יותר מידי זמן בעת פיתוח האתר.

דבר נוסף שהתוסף מאפשר לעשות בחלק מהמקרים הוא להוסיף כפתור שיעביר את הגולש לעמוד של הצהרת הנגישות ואולי הוא גם עוזר לנטרל את האיומים של חברות הנגשת האתרים (באמצעות עורכי דין) מלפנות אליכם ולהציע להנגיש את האתר שלכם בתשלום. חוץ מניגודיות ועמוד הצהרת נגישות לדעתי כל שאר הפיצ'רים שיש לתוספים האלו הם חסרי משמעות.

לדעתי הנושא של נגישות בא לעזור בעיקר לאוכלוסיית העיוורים ולקויי הראייה מאחר ולהם אין שום דרך להבין את תוכן האתר שלכם אלא אם כן עשיתם מאמץ להנגיש אותו עד כמה שאפשר. לצורך הדוגמא הוספת תגיות ALT לתיאור תמונות והוספת תיאורים לטפסי יצירת קשר הם דברים שניתן לעשות באופן ידני בלבד ואף תוסף או אף שירות לא יוכלו לעשות זאת עבורכם באופן אוטומטי ולכן לא קיים וכנראה גם לא יהיה קיים אף שירות שיהפוך את האתר שלכם לנגיש בלחיצת כפתור.

דרך אגב סתם ככה בונוס מעניין, הרבה מהסעיפים של הנגישות אתרים חופפים עם הנושא של קידום אתרים וכאשר אתם הופכים את האתר ליותר נגיש לעיתים אתם גם עוזרים לשפר את הקידום האורגני שלו בגוגל.

תוסף להנגשת אתרים בוורדפרס?

האמת היא שכל תוספי הנגישות הם פחות או יותר אותו חרא. הרבה מהתוספים מכילים יותר מידי פיצ'רים מיותרים שמגדילים את אורך הקוד ויכולים להאט במעט את זמן הטעינה של האתר (עוד בנושא במאמר של שיפור מהירות אתר).

בנוסף לכך הרבה מהתוספים האלו מכילים קישור חיצוני שיוצא מכל עמוד באתר שלכם אל האתר של חברת הפיתוח של התוסף וזה משהו שאני בדרך כלל מעדיף לא להוסיף באתרים שלי.

על מנת לפתור את הבעיה פיתחתי תוסף קטן ופשוט המכיל רק את היכולת לשנות ניגודיות וגם את האפשרות להגדיל את גודל הטקסט. בנוסף לכך יש לכם אפשרות לשלוט במיקום של התוסף בעמוד ולהגדיר עמוד שאליו הגולש יגיע כדי לקרוא את הצהרת הנגישות של האתר.

מדובר על אותו התוסף שאני משתמש בו כאן ב-YYDevelopment ואם אתם גולשים באתר במחשב הנייח אתם יכולים לראות את האייקון של הנגישות בראש העמוד בצד שמאל. התוסף מאוד בסיסי ולא מכיל קרדיטים מיותרים וקישורים חיצוניים. לתוסף קוראים YYDevelopment Accessibility וניתן גם להוריד אותו מספריית התוספים של וורדפרס על ידי לחיצה על התמונה מתחת.

תוסף הנגישות של וואי וואי דיוולופמנט

ככה התוסף נראה לאחר התקנה והוספה שלו באתר (הדוגמא בתמונה מתחת מציגה את הצורה שבה התוסף מוצג באתר שלי).

תצוגת תוסף נגישות בוורדפרס

אני אציין שהקדשתי מעט זמן לפיתוח התוסף ובדקתי אותו רק על אתרים שבניתי בעצמי אז אני לא יודע איך הוא יתפקד באתרים אחרים, אבל לא עולה כסף לנסות ואם לא תהיו מרוצים ממנו פשוט תמחקו אותו.

אני אציין בנוסף שאני לא מומחה להנגשת אתרים ואני לא מציע שירותי הנגשת אתרים (זה משהו שאני משתדל לעשות עד כמה שאני יכול כאשר אני מתחיל פרויקט של בניית אתרים בוורדפרס מ-0). אם יש מישהו שחושב שטעיתי באחד הסעיפים, שפספסתי משהו או שכל החברות המיותרות האלו של הנגשת אתרים בקליק עושות משהו נוסף בעל משמעות חוץ מהנושא של ניגודיות אשמח ללמוד דברים חדשים בנושא ואשמח שתשתפו אותי בתגובות שבתחתית הסרטון.

עוד לא צפיתם בהדרכה? זה בחינם!

 אני רוצה ללמד אתכם לבנות אתר אחד בחינם. מדובר על הדרכה של למעלה משעה וחצי שבה אני אלמד אותך מ-0 לבנות אתר כולל רכישת אחסון ודומיין. לקבלת ההדרכה למייל באופן מיידי יש להשאיר פרטים מתחת.

אם אהבתם את המדריך ואתם רוצים לשתף אותו ניתן לעשות זאת על ידי לחיצה על כפתורי השיתוף מתחת:

יוחאי ירמיהו

יוחאי ירמיהו

בעל תואר ראשון בלוגיסטיקה וכלכלה ותואר הנדסאי בתעשייה וניהול עם התמחות בשיווק.
מעצב גרפי ומפתח אתרים עם ניסיון מעשי של למעלה מעשור בכל מה שקשור לעולם הדיגיטלי. נינג'ה מומחה למערכת המופלאה לבניית אתרים שנקראת וורדפרס, וזהו בסך הכל :-).

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אתכם:

אופטימיזציה לתמונות באתר

במדריך זה נלמד אתכם איך להעלות תמונות לאתר בצורה נכונה. איך להקטין משקל תמונה, איך להקטין רזולוציה, איך להוסיף תגית ALT, איך להגדיר שם תמונה ועוד...

מה זה SSL? (פרוטוקול אבטחה)

פרוטוקול אבטחה SSL יאפשר להגן על המידע החשוב והרגיש של הגולשים באתר שלכם. במאמר הבא נסביר מה זה SSL, HTTPS ו-TLS ולמה חשוב שתתקינו פרוטוקול אבטחה באתר.

שיפור מהירות באתר וורדפרס

בשנים האחרונות גוגל דוחפים חזק את הנושא של שיפור מהירות טעינה ובמדריך הבא נלמד אתכם כל מה שאתם צריכים לדעת על מנת שתוכלו לשפר את מהירות הטעינה לאתר שלכם.

תוספים לוורדפרס שפיתחנו בחינם

בעמוד זה תוכלו לצפות בכל התוספים לוורדפרס שפיתחנו ב-YYDevelopment. את כל התוספים שלנו לוורדפרס תוכלו להוריד בחינם ולהשתמש בהם בכל בפרויקטים שלכם.

איך לכתוב תוכן לאתר בצורה נכונה

כתיבת תוכן לאתר הוא אחד הנושאים החשובים ביותר בתחום של בניית אתרים וקידום בגוגל. במאמר הבא תוכלו לצפות ב-11 כללים חשובים לכתיבת תוכן איכותי לעמודים באתר.

מדריך העלאת אתר לאוויר

העלאת אתר לאינטרנט היא לא פעולה מסובכת. במדריך זה המיועד למתחילים נלמד אתכם כיצד לרכוש דומיין ושרת אחסון ומה עליכם לעשות על מנת להעלות את האתר שלכם לרשת.

יש לכם שאלות או משהו להוסיף? שתפו אותנו בתגובות מתחת!

אם יש לכם שאלות או משהו להוסיף נשמח לשמוע מכם בתגובות מתחת ולסייע במידת הצורך.

6 תגובות

  1. חנה
    חנה

    מאמר מעולה!

    סוףסוף מישהו כותב את מה שאני טוענת שנים, שכל תוספי הנגישות שמציעים הנגשה מלאה בקליק – הם שקר אחד גדול ותמיד יש עבודת קוד כדי להנגיש את האתר לניווט מקלדת, קוראי מסך וכתוביות לכבדי שמיעה.

    ותוסף נהדר. התקנתי אותו עכשיו ללקוח ונראה שעובד מצוין. בלי הטמעה של מליון אייקונים, CSS וסקריפטים מיותרים.

    תודה!

    1. יוחאי ירמיהו
      יוחאי ירמיהו

      תודה על התגובה חנה,

      שמח שאת מסכימה איתי ושאהבת את התוסף שלי. כן הסיפור הזה הוא המצאה ישראלית (אני לא רואה את התוסף באתרים מחו"ל) יש לתוסף הזה מעט מאוד תועלת אבל כולם מחפשים את הפתרון הקל אז כולם חושבים שזה פותר את הבעיה.

  2. עמית
    עמית

    אז כל האתרים שמציעים הנגשה ואישור לתקן והגנה משפטית זה בלוף ?

    1. יוחאי ירמיהו
      יוחאי ירמיהו

      אני לא יודע, יכול להיות שהם מצאו איזשהו פרצה שמאפשרת להם לספק הגנה משפטית (יכול להיות גם שלא) אבל בפועל כל שירות הנגשה אוטומטי לא באמת מנגיש את האתר אם אנחנו מסתכלים על כל הפרמטרים בתחום של הנגשת אתרים.

      1. עמית
        עמית

        התוסף לא מופיע בחיפוש ברשימת תוספות של וורדפרס.
        ואני לא מצליח להתקין את הקבצים

        1. יוחאי ירמיהו
          יוחאי ירמיהו

          אם אתה מדבר על התוסף שלי אתה צריך לעשות חיפוש על yydevelopment וזה יציג את כל התוספים שלי ומשם אתה צריך להתקין את התוסף הבא:
          https://wordpress.org/plugins/yydevelopment-accessibility/

לא ניתן לפרסם תגובות

כלי נגישות